Tekoäly

Mitä on tekoäly (Maria)

Tekoälyllä tarkoitetaan teknisen järjestelmän kykyä hyödyntää ihmisälylle tyypillisiä ominaisuuksia, kuten oppimista, päättelyä, suunnittelua ja luomista. Tämä tarkoittaa sitä, että koneen on mahdollista havainnoida ympäristönsä tapahtumia, prosessoida näitä havaintoja ja pyrkiä saavuttamaan tavoitteita ongelmanratkaisun avulla. Tekoäly voi olla ohjelmisto (esimerkiksi virtuaaliavustaja, hakukone tai puheen tunnistava järjestelmä) tai ns. ruumiillistettu tekoäly (vaikkapa robotti, drone tai itseohjautuva kulkuväline). Ilmiönä se ei ole täysin uusi, mutta tekniikan kehittyminen on edistänyt läpimurtoja myös tekoälyn osalta.

Lähde: Pixabay

Tekoälykuvat ja niiden tekijänoikeudet (Laura)

Tekoälykuvien tekijänoikeudet ovat monimutkainen ja kehittyvä oikeudellinen alue. Tekijänoikeuslaki ei ole pysynyt tekoälyn kehityksen perässä, joten tekijänoikeuksien omistus voi olla epäselvä.
Tekijänoikeuslaki suojaa alkuperäisiä teoksia, kuten kirjallisia ja taiteellisia teoksia. Ja se syntyy automaattisesti, kun teos on luotu. Tekijänoikeuden haltijalla on yksinoikeus teoksen hyödyntämiseen.
Tekoälykuvat ovat kuvia, jotka on luotu tekoälyn avulla. Se voi luoda kuvia eri tavoin, esimerkiksi koneoppimisen avulla. Tekoälykuvien tekijänoikeuksien omistus riippuu useista tekijöistä, esimerkiksi käytetyn tekoälyn tyyppi, tekoälyyn syötetyt tiedot ja ihmisen rooli kuvan luomisessa. Tekoälykuvien tekijänoikeuksien omistus voi olla epäselvä.
Tekijänoikeusongelmia ovat, että tekijänoikeuden haltija voi olla tekoälyn kehittäjä, tekoälyä käyttävä henkilö tai joku muu. Lisäksi tekoälykuvien luvaton käyttö voi johtaa tekijänoikeusloukkaukseen.

Algoritminen vinouma (Maria)

Tietokonejärjestelmän systemaattisista ja toistuvista virheistä puhuttaessa tarkoitetaan algoritmista vinoumaa. Ongelmat voivat syntyä esimerkiksi liian yksipuolisen datan käytöstä, tekoälyohjelman kehittäjien omista asenteista ja ennakkoluuloista tai jopa laajemmista sosiaalisista, taloudellisista tai kulttuuriin sidonnaisista tekijöistä, jotka vaikuttavat taustalla. Esimerkiksi yksipuolisen datan käyttö vaikkapa kasvojentunnistuksessa voi johtaa siihen, että tekoälyn vähemmän kohtaamat ominaisuudet (ihonväri, sukupuoli...) tunnistetaan huonommin, jolloin ohjelma selkeästi suosii tietynlaisia piirteitä.

Mitä uhkia tekoälyn kehittymiseen voi liittyä? (Laura)

Tekoäly kehittyy nopeasti ja siitä voi olla yhteiskunnalle paljonkin hyötyä. Se voi esimerkiksi parantaa terveydenhuoltoa, koulutusta ja liikennettä. Tekoälyyn liittyy myös uhkia, joista on todella tärkeää olla tietoinen.
Erilaisia tekoälyn uhkia ovat esimerkiksi työpaikkojen menetys (tekoäly voi automatisoida monia tehtäviä, joita tällä hetkellä ihmiset tekevät), syrjintä ja valvonta ja yksityisyys. Tekoälyn uhkia voidaan torjua sääntelyllä, tietoisuudella ja koulutuksella ja tekoälyn eettisellä kehittämisellä.

Kommentit

Suositut tekstit