Saavutettavuus
Mitä tarkoitetaan digitaalisella esteettömyydellä ja -saavutettavuudella? (Maria)
Digitaalinen esteettömyys ja -saavutettavuus tarkoittaa, että esimerkiksi verkkopalvelu on kaikkien käytettävissä ja ymmärrettävissä yksilön ominaisuuksista riippumatta. Digitaalisten palveluiden, kuten verkkosivujen tai sovellusten, tulisikin ottaa huomioon vaikeudet muun muassa kuulemisen, näkemisen, motoristen vaikeuksien ja kehitysvammojen osalta. Tämän toteutumisen edellytyksenä voi olla esimerkiksi selkeät visuaaliset piirteet, motorisesti helppokäyttöinen ohjelmisto, yhteensopivuus ruudunlukijaohjelmistojen kanssa sekä äänitteiden tekstitys.
Verkkosivujen esteettömyyden ja saavutettavuuden testaaminen on tärkeää, jotta varmistetaan, että kaikki käyttäjät voivat käyttää sivustoa helposti ja sujuvasti. Testaaminen voi auttaa tunnistamaan ja korjaamaan esteitä, jotka voivat vaikeuttaa tai estää sivuston käyttöä esimerkiksi näkö-tai kuulovammaisilla. Erilaisia testausmenetelmiä:
-Automaattiset testaustyökalut: näillä työkaluilla voidaan skannata verkkosivustoa ja tunnistaa esteettömyysongelmia esimerkiksi WAVE- työkalu.
- Käyttäjätestaus: käyttäjätestaus antaa arvokasta tietoa siitä, kuinka erilaiset käyttäjät kokevat verkkosivuston.
Käyttäjätestaus voidaan tehdä esimerkiksi-->
Näkövammaisten käyttäjien kanssa ruudunlukuohjelmaa käyttäen.
Liikuntarajoitteisten käyttäjien kanssa näppäimistönavigointia käyttäen.
Kognitiivisten rajoitteiden omaavien käyttäjien kanssa.
-Manuaalinen testaus: manuaalinen testaus voi auttaa tunnistamaan esteitä, joita automaattiset työkalut eivät välttämättä löydä. Manuaalisessa testauksessa tarkastellaan esimerkiksi sivuston värien kontrastia, sivuston tekstin luettavuutta ja sivuston navigoinnin helpoutta.
Lisätietoa aiheesta: Verkkosivustojen saavutettavuuden testaustyökalujen vertailu ja arviointi
Esittele tarkistustyökaluja esteettömyyden ja saavutettavuuden kehittämiseksi. (Maria)
Esimerkiksi asiakirjojen saavutettavuuden ja helppokäyttöisyyden voi tarkistaa niihin tarkoitetuilla tarkistusohjelmilla, kuten Adobe Acrobat Pro:lla ja PAC 2021 -ohjelmalla. Verkkosivujen soveltuvuutta saavutettavuuskriteereihin voi tutkia vaikkapa selainlaajennoksien, kuten WAVE, Axe ja Siteimprove, avulla. Visuaalisia ominaisuuksia, esimerkiksi kontrastin riittävyyttä, on mahdollista tarkastella esimerkiksi Colour Contrast Analyzer (CCA) -ohjelman avulla, jolloin tarkistusohjelma määrittelee, onko tekstin ja taustan välinen kontrasti riittävä. Jo digitaalisia materiaaleja luodessa voi hyödyntää esteettömyyteen ja saavutettavuuteen perehtyneiden asiantuntijoiden sekä kokemusasiantuntijoiden luomia simulaatiopalveluita, kuten Chromelle luotua Funkify-selainlaajennusta. Ei pidä myöskään unohtaa edellä mainittuja käyttäjätestauksia erilaisten ihmisten, päätelaitteiden ja selainten avulla.
Kommentit
Lähetä kommentti